Tarieven Sneltest en PCR-test met COVID reiscertificaat
☝Klik & Koop Vandaag je coronatest!☝

Testen op corona: waar kan dat in Leiden?

Testen op corona: waar kan dat in Leiden?

Moet je een corona test doen in Leiden of omgeving? De kans is groot dat je in je eigen woonplaats een corona test kunt laten doen doordat er steeds meer testfaciliteiten zijn. Ook hoef je daardoor minder lang te wachten voordat de test kan worden afgenomen en kun je nu ook uit verschillende testen kiezen.

Ondanks dat er nu een vaccin is, is het testen op corona is nog steeds belangrijk. Natuurlijk omdat je met een test kunt vaststellen of je besmet bent geraakt met het corona virus, maar ook omdat het testen mogelijk maakt dat we weer wat vrijheden hebben zoals het bezoeken van een evenement of een reis maken naar het buitenland.

Wanneer je een corona test moet laten doen in Leiden dan kun je hieronder lezen waar je terecht kunt, wat het verschil is tussen de testen waar je uit kunt kiezen en wat voor corona test je moet kiezen als je een reis gaat maken. Bekijk ook in ons werkgebied: Maak hier online afspraak Corona PCR-Test in Leiden.

Een afspraak maken bij een testlocatie, welke corona test moet ik kiezen?

Als je een corona test wil laten afnemen, dan kun je daarvoor een afspraak maken bij een testlocatie bij jou in de buurt. Bij de meeste testlocaties worden meerdere testen aangeboden, en meestal kun je kiezen uit een NAAT test en een antigeen test. De NAAT testen bepalen of je corona hebt aan de hand de aanwezigheid van erfelijk materiaal van het virus. NAAT testen zijn bijvoorbeeld de LAMP testen en de PCR testen, waarvan je voornamelijk de PCR test vaak tegenkomt bij testlocaties. De andere optie die je vaak hebt bij een testlocatie is de antigeen test. De antigeentest wordt meestal op de website van een testlocatie vermeld als sneltest. Antigeentesten bepalen aan de hand van de aanwezigheid van antigenen of je besmet bent met corona.

Als ik kies voor een PCR test, wat kan ik dan verwachten?

Boeken bij coronatest-leiderdorp.com, PCR Test, Coronatest of Sneltest in Leiden

Kies je voor een PCR test, dan wordt er op de testlocatie een monster genomen om te bepalen of je het corona virus bij je draagt. Dat monster is een beetje slijm uit je neusholte, waar het bekende lange wattenstaafje voor wordt gebruikt. Het afnemen van het monster duurt niet zo lang, maar het monster analyseren kan al snel een paar uur duren. Je kunt dus gewoon naar huis gaan om het resultaat af te wachten. Ondertussen wordt jouw monster naar een laboratorium overgebracht. Daar analyseren ze het monster op de aanwezigheid van RNA, wat genetische deeltjes van het corona virus zijn. Om die deeltjes goed te kunnen zien wordt het monster aan een heel proces onderworpen wat redelijk veel tijd in beslag neemt. Het proces duurt wel wat langer, maar dan weet je ook nagenoeg zeker dat je wel of geen corona hebt. Meestal krijg je pas de volgende dag de uitslag van de test. Als de test negatief is uitgevallen en je geen corona hebt krijg je een email, en meestal word je gebeld wanneer het resultaat positief is.

Kosten PCR-testen met COVID reisverklaring
☝Klik hierboven - Koop Vandaag!☝

Als ik kies voor een sneltest, wat kan ik dan verwachten?

Ook wanneer je voor een sneltest kiest wordt er op de testlocatie met een lang wattenstaafje slijm uit je neusholte genomen voor een monster. Dat monster wordt niet naar een laboratorium gestuurd maar ter plekke onderzocht. Bij de sneltest wordt het monster geanalyseerd op de aanwezigheid van antigenen. Deze antigenen zijn een soort eiwitten die aan de buitenzijde van viruscellen zitten. Door antigenen herkent je lichaam de corona virus cel al een indringer en lanceert het een afweerreactie. Omdat de procedure om antigenen op te sporen een stuk minder complex is dan de procedure van een PCR test waarbij erfelijk materiaal wordt gezocht, kun je vaak al na 15 minuten een testresultaat verwachten. Daarom kun je als je een sneltest doet meestal gewoon bij de testlocatie wachten op de uitslag of de uitslag kan via email worden verstuurd. De snelheid van een antigeen test is zeker een groot voordeel. Het resultaat van de test is alleen iets minder nauwkeurig dan de uitslag van een PCR test, waardoor in sommige situaties een antigeen test niet afdoende is. Waarom moet ik eerst een corona test doen als ik een reis naar het buitenland ga maken?

Bijna elk land heeft maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat mensen die van buiten de landsgrenzen komen niet het virus met zich meebrengen en zo voor meer besmettingen zorgen. Een van die maatregelen is de verplichte corona test. Dat gaat in de meeste gevallen om een NAAT test die in een laboratorium moet zijn afgenomen. Ook moet je een officieel document bij je hebben waarmee je kunt aantonen dat je negatief bent getest. Dit document heet een Non-Covid19 verklaring. De verklaring waarop je naam, je paspoortnummer en je testuitslag staat moet in het Engels zijn opgesteld en gebruik je samen met je paspoort als een soort reisdocument. Ook moet je ervoor zorgen dat de testuitslag minder dan 24 uur oud is wanneer je incheckt. Het is zoals je merkt dus belangrijk dat je het testmoment goed inplant voordat je op reis gaat. Ga je binnenkort een reis maken en heb je zo’n aanvullend reisdocument nodig, klik dan hier voor een PCR-test met Non-Covid19 verklaring. Boek Coronatesten in de steden Merenwijk, Leiderdorp en Adegeest.

Wat is een goede reden om voor een sneltest te kiezen?

Afgezien van een paar specifieke situaties kun je meestal gewoon voor een sneltest kiezen. Een sneltest is veel praktischer: je hebt binnen een half uur de uitslag en de test is ook goedkoper dan een PCR test. De PCR test is eigenlijk alleen noodzakelijk als je in de zorg werkt of als je woont in een zorginstelling en je behoort tot de groep met kwetsbare mensen. Ook moet je een PCR test doen als je eerder een sneltest hebt gedaan waar een positief resultaat uit is gekomen en als je wilt gaan reizen naar een ander land. In alle andere gevallen kun je dus voor een sneltest kiezen. Heb je bijvoorbeeld milde klachten en wil je uitsluiten of je corona hebt, of moet je voor je werk of voor school jezelf laten testen, kies dan voor een sneltest. Als je een afspraak wilt maken voor een sneltest Leiden, klik dan hier.